4/4/12

"Όλη η γη μια αγκαλιά μουσική!" (Ούτε Σπόντα)


Μια ανοιξιάτικη μπόρα, που ξέσπασε απότομα σήμερα το πρωί, ανάγκασε το bandwagon να κάνει μια στάση στη Θεσσαλονίκη. Η οδηγός αποφάσισε να πιεί one more cup of coffeefore she goes σε ένα καφωδείο, όπου συνάντησε τον Αστέρη, το Γιάννη, το Χρήστο και τον guest Αστέρη (νούμερο 2). Έκαναν μια μεγάλη μουσική συζήτηση πίνοντας καφέ και τους προσκάλεσε σε μια μουσική βόλτα. Οι Ούτε Σπόντα ταξιδεύουν με το bandwagon, μέχρι αύριο το βράδυ, που θα κατέβουν για να παίξουν μουσική στο live τους. 

Ο Γιάννης, ο Χρήστος, ο Αστέρης, ο Δημήτρης, ο Δαμιανός και η Τζίνα κάνουν παρέα από το πρώτο έτος στο πανεπιστήμιο. Η Τζίνα σπουδάζει ιατρική. Οι υπόλοιποι της παρέας είναι στο πέμπτο έτος του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ήδη από το πρώτο έτος, μαζεύονταν και έπαιζαν μουσική στα πάρτυ των φίλων τους. Εκείνη την εποχή προσκλήθηκαν να παίξουν μουσική σε κάποιες σχολικές γιορτές σε σχολεία της Θεσσαλονίκης, όπου για πρώτη φορά είδαν πώς μπορούσαν να συνεργαστούν σε μια πιο απαιτητική κατάσταση. Έτσι, αποφάσισαν να σχηματίσουν μια μπάντα για να παίζουν μαζί τη μουσική που γράφουν. Στο δεύτερο έτος, έπαιξαν ζωντανά στη ραδιοφωνική εκπομπή "Οι μπάντες στα FM" του σταθμού 102 FM

Ένα βράδυ του πρώτου έτους, καθώς ήταν μαζεμένοι στο μπαλκόνι, ο Αστέρης διηγήθηκε στους υπόλοιπους της παρέας μια παλιά ιστορία, που έπρεπε να μείνει μυστική. Συμφώνησαν μεταξύ τους, πως όταν βρίσκονταν με γνωστούς τους, δε θα έλεγαν "Ούτε σπόντα" για αυτή την ιστορία. Η φράση έμεινε στην παρέα, και όταν τους τηλεφώνησαν από το σταθμό για την εκπομπή και τους ρώτησαν το όνομα της μπάντας, ο Χρήστος απάντησε "Ούτε Σπόντα!". Από τότε, έχουν κρατήσει αυτό το όνομα. Η ιστορία αυτή είναι το μεγάλο μυστήριο. Δε θα ακούσεις ούτε σπόντα από τα παιδιά! 


Από το 2008 η μπάντα έχει αλλάξει αρκετές φορές σύσταση. Η παρουσία τους στο ραδιόφωνο ήταν η πρώτη επίσημη φορά που έπαιξαν σαν μπάντα. Μέχρι τότε, εμφανίζονταν χωριστά, αλλά άφησαν τις δουλειές τους και ξεκίνησαν όταν ένα βράδυ μαζεύτηκαν και έπαιξαν με μια φλογέρα, μία κιθάρα και ένα ακορντεόν. Το 2009 έπαιξαν μουσική για να υποστηρίξουν τους σκοπούς των Γιατρών του Κόσμου, σε μια εκδήλωση στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. Αυτή ήταν η πρώτη τους επίσημη συναυλία, στην οποία συμμετείχαν όλοι μαζί. Έχουν παίξει και στη Βέροια, ενώ τον τελευταίο καιρό έπαιζαν σε μαγαζιά της Θεσσαλονίκης.


Οι Ούτε Σπόντα παίζουν τη μουσική τους και διασκευάζουν με κιθάρα (Γιάννης), μπάσο (Δαμιανός), κλαρινέτο (Χρήστος), ακορντεόν και πιάνο (Αστέρης), κρουστά (Δημήτρης) και φωνή (Τζίνα, Χρήστος, Γιάννης).  Μάλιστα, πρόσφατα απέκτησαν ένα νέο μέλος, ως ηχολήπτη, το Θάνο. Η μουσική τους δεν μπορεί να ενταχθεί μόνο σε ένα είδος, αλλά μάλλον σε δύο. Επηρεασμένοι από τα κοινά τους ακούσματα, διασκευάζουν και γράφουν από τη μία latin και swing, και από την άλλη παραδοσιακή μουσική. Οι στίχοι τους είναι πάντα ελληνικοί. Γράφουν ο Χρήστος και ο Γιάννης, οι οποίοι θεωρούν πως μπορούν να εκφραστούν πολύ καλύτερα στα ελληνικά. "Ευτυχώς η ελληνική γλώσσα είναι αρκετά πλούσια και μπορώ να γράφω, όταν θέλω να εκφράζομαι", μου λέει ο Γιάννης. Όσον αφορά τη μουσική τους, προκύπτει όταν κάποιος πηγαίνει στην πρόβα και παίζει μια δική του μελωδία, πάνω στην οποία οι αλλαγές γίνονται ενορχηστρωτικά. Το τραγούδι του μάγου όμως, το έγραψαν όλοι μαζί ένα καλοκαίρι, καθισμένοι κάτω από έναν πλάτανο. Όπως μου εξηγούν, τα όργανα που χρησιμοποιούν, το ύφος της μουσικής τους και οι ελληνικοί στίχοι δημιουργούν σταδιακά τον προσωπικό χαρακτήρα της μπάντας. 

Με αυτό το προσωπικό τους ύφος, διασκευάζουν κομμάτια που τους αρέσουν και τα παίζουν live, σε ένα ευχάριστο κλίμα. Οι διασκευές προκύπτουν, όταν γράφουν κάτι πάνω σε ένα κομμάτι και δοκιμάζουν να το παίξουν. "Προσπαθούμε να δώσουμε ένα δικό μας ύφος. Να μη μπορείς να ακούσεις αυτά τα κομμάτια με τον ίδιο τρόπο από άλλους!", μου είπε ο Αστέρης και έδωσε το λόγο στο Χρήστο, ο οποίος θεωρεί ότι το δυνατό τους σημείο είναι το κλίμα που δημιουργούν στα live τους. Όταν παίζουν τη μουσική τους, έχουν άριστη επικοινωνία μεταξύ τους και με το κοινό, το οποίο συνεπώς, συμμετέχει με τον τρόπο του. Και στα latin και στα έντεχνα κομμάτια τους, υπάρχει αρκετή κίνηση από τη μεριά του κοινού. Οι φίλοι και οι γνωστοί που ξέρουν τα τραγούδια τους, τραγουδάνε μαζί τους. "Παίζεις για να γουστάρεις και να περάσεις καλά!" και οι Ούτε Σπόντα μου έδωσαν την εντύπωση πως το απολαμβάνουν πραγματικά! 

Πρόβες συνήθως κάνουν στο Πανεπιστήμιο, όπου και σκέφτονται να διοργανώσουν κάποια στιγμή ένα δικό τους live. Δεν έχουν ηλεκτρονικό ήχο και αυτό τους απελευθερώνει από την ανάγκη να χρησιμοποιήσουν studio για τις πρόβες τους. Σε studio είχαν πάει μόνο το 2010, όταν ηχογράφησαν σε demo τα πέντε κομμάτια τους. Από τότε δεν έχουν σταματήσει να γράφουν. Ο καθένας, όμως, γράφει με το δικό του τρόπο. Για παράδειγμα, ο Γιάννης είναι από τους ανθρώπους που αναζητούν τις κατάλληλες συνθήκες που ευνοούν τη δουλεία του, ενώ ο Χρήστος γράφει και δουλεύει πάνω στο ίδιο κομμάτι μόνο για μια φορά, χωρίς να επιμένει και να το επεξεργάζεται ξανά. 

Σε κάθε περίπτωση, αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που υπάρχουν στο χώρο των νέων μουσικών συγκροτημάτων και δεν περιμένουν οικονομικές απολαβές από αυτό. "Το πρόβλημα είναι πως οι νέες μπάντες δεν προωθούνται αρκετά. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλά ραδιόφωνα ή φεστιβάλ που να τις αναζητούν. Οι μουσικοί της Θεσσαλονίκης χειρίστηκαν τα χρήματα με κερδοσκοπικό τρόπο και δεν ενδιαφέρθηκαν για την ποιότητα της μουσικής. Έτσι, ενώ υπάρχει κοινό στην πόλη, δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι χώροι για διοργανώσεις live με πολυπληθείς μπάντες. Χρειάζεται δημόσια πρωτοβουλία για αυτό το σκοπό. Υπάρχει η ανάγκη για χώρους κρατικούς  -όπως το κρατικό ραδιόφωνο- που να προωθούν νέες μπάντες", μου εξηγούν. Η γνώμη τους και η εξήγηση που δίνουν σε τέτοιου είδους καταστάσεις φαίνεται καλύτερα στο κομμάτι τους Λόγια.

Για το λόγο αυτό, οι Ούτε Σπόντα χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο το internet για την προώθηση της μπάντας τους. Σίγουρα εκεί βρίσκεται ο νέος τρόπος προσέγγισης του κοινού. Πιστεύουν ότι μία σύγχρονη μπάντα δε μπορεί να βασιστεί στα live για να καλυφθεί οικονομικά, ενώ τα cd πλέον δε σημειώνουν μεγάλες πωλήσεις. Άρα, η μόνη διέξοδος είναι το internet. Δε διαφωνούν με την τακτική του free downloading της μουσικής, αλλά θεωρούν πως εξ’αιτίας της έχει χαθεί η αξία της αγοράς και της ακρόασης ενός album."Παλιά αγόραζες ένα βινύλιο ή ένα cd και καθόσουν και το άκουγες ολόκληρο. Έβλεπες τις εικόνες που επιλέγει ο καλλιτέχνης να χρησιμοποιήσει στο εξώφυλλο, διάβαζες τους στίχους και άκουγες τα κομμάτια με τη σειρά που τα έχει τοποθετήσει ο δημιουργός. Όλο το album ήταν μια ιστορία και μέσω αυτής ερχόσουν σε επαφή και γνώριζες τον καλλιτέχνη. Αυτό σαν αξία έχει χαθεί." Κατά τη γνώμη τους, τώρα όλη η διαδικασία είναι πιο ρηχή και κρίνουν πως σημασία έχει να κάνεις κάτι παραπάνω από ηχογράφηση! Παρ’όλα αυτά, το internet διευρύνει τις μουσικές επιλογές του κοινού και οι Ούτε Σπόντα συμφωνούν με το να υπάρχει η εναλλακτική είτε να αγοράσεις, είτε να κατεβάσεις ένα album

Ωστόσο, το internet είναι παγκόσμιο και η δύναμή του δε μπορεί να περιοριστεί. Έχει καταφέρει επίσης, να μειώσει την ισχύ των δισκογραφικών εταιρειών. Όμως, οι Ούτε Σπόντα θεωρούν πως η βιομηχανία της μουσικής θα ανακαλύψει ένα νέο τρόπο να επιβιώσει. Βέβαια, "σκοπός είναι να κάνεις καλή δουλειά και να πείθεις εσύ ο ίδιος τον κόσμο για αυτό", ανεξάρτητα από τις μεταβολές στο χώρο αυτό.
 Σαν μπάντα, τους αρέσει να ταξιδεύουν και να έρχονται σε επαφή με διαφορετικούς τόπους. Θα τους άρεσε η ιδέα να ταξιδεύουν και να παίζουν μουσική στους δρόμους άλλων πόλεων. Μέσα από αυτό γνωρίζεις καλύτερα την πόλη και τους ανθρώπους της. Ο Γιάννης τονίζει πως παίζοντας στο δρόμο μπορείς να δώσεις μουσική δωρεάν, χωρίς να μεσολαβεί η διοργάνωση σε κάποιο χώρο. Μέχρι στιγμής, ταξιδεύοντας έχουν παίξει μόνο σε συγκεκριμένους χώρους. 

Ο Αστέρης μου περιγράφει μια συγκινητική στιγμή της μπάντας, όταν είχαν παίξει το καλοκαίρι στο Πλωμάρι "και ένα παλικάρι από το κοινό ενθουσιάστηκε, γιατί παίξαμε ένα κομμάτι που ακούγεται σπάνια, και μας κέρασε ποτό!" Ο Χρήστος από την άλλη, απόλαυσε ιδιαίτερα το πρώτο τους live σε ανοιχτό χώρο, το καλοκαίρι στο βουνό. "Συνδυάσαμε εκδρομή και live, και παίξαμε σε πολύ ωραία ατμόσφαιρα!". Όμως, την παραμονή των περασμένων Χριστουγέννων, βίωσαν μία από τις χειρότερες εμπειρίες της μπάντας. "Θα ξεκινούσαμε τη συναυλία στις 11. Ο ηχολήπτης άργησε και μέχρι τη 1 το βράδυ δεν είχε καταφέρει να μας φτιάξει τον ήχο! Η συναυλία ακυρώθηκε."  Έφυγαν από το μαγαζί, χωρίς να δείξουν μεγάλη αντίδραση, όμως απογοητεύτηκαν γιατί, όπως μου λένε, είχαν καλέσει φίλους ακόμη και από άλλες πόλεις. 

Όμως, οι Ούτε Σπόντα έχουν Σκέψη Θετική, κι όπως λένε στο κομμάτι Ιθάκη, "Κι εγώ την τέχνη μου έχω για όπλο. Θα πολεμάω τη λογική μου κι αν το ταξίδι είναι που αξίζει, ανοίγω πλώρη στη ζωή μου". Φαίνονται χαρούμενοι και αντιμετωπίζουν με μετριοφροσύνη αυτό που κάνουν. Κι επειδή απολαμβάνουν τα ταξίδια και τη μουσική, κάνουν μια βόλτα με το bandwagon!

Αύριο, Πέμπτη 5 Απριλίου, μπορούμε να δούμε και να ακούσουμε τους Ούτε Σπόντα live, στο υπόγειο του μαγαζιού tospitimou (Φράγκων 3, Θεσσαλονίκη). Έχουν ετοιμάσει ένα πρόγραμμα, του οποίου το πρώτο μέρος θα μας κάνει να χορέψουμε σε latin και swing ρυθμούς, ενώ στο δεύτερο μέρος θα κινηθεί σε πιο ελληνικούς ήχους. Ας χορέψουμε το Βαλς των Αγγέλων!

Καλή διασκέδαση!

2 σχόλια:

  1. Τελεια δουλεια Μυρτω!! Πολυ καλη συνεντευξη! -σλουρπ!- Οχι σοβαρα!! Μπράβο!! -σλουρπ σλουρπ!!- Εεε, αλήθεια τωρα!! Μ'αρεσε πολυ!! Και η μπάντα πρέπει να τα σπάει!!! :D :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή