9/4/12

Diminuita: Μια ταξιδιάρα συγχορδία


Μιας που το bandwagon από μόνο του παραπέμπει σε μια παλαιότερη εποχή, η μπάντα που ανεβαίνει σήμερα σε αυτό, θα μας μεταφέρει στη δεκαετία του 1930! Πάνω στο bandwagon, έχουμε δύο κιθαρίστες και έναν κοντραμπασίστα, οι οποίοι μας προσκαλούν να χορέψουμε με τη μουσική τους! Οι Diminuita παίζουν jazz swing, παράγοντας γλυκές μελωδίες σε χορευτικούς ρυθμούς!

Diminuita ονομάζεται μια συγχορδία, που αποτελείται από τρεις τρίτες μικρές και λέγεται έτσι, γιατί έχει ελαττωμένη την εβδόμη της. Έχει μελαγχολικό, γλυκό και ταυτόχρονα μυστηριώδες άκουσμα και αυτή η ιδιαιτερότητά τής της επιτρέπει να χρησιμοποιείται σε πολλές μετατροπίες.

O Γιώργος Παπαδογιάννης , η Έφη Σαράντη και ο Κώστας Αρσένης είναι οι Diminuita swing trio. Οι Diminuita πήραν το όνομά τους από αυτή τη συγχορδία, γιατί, όπως μου είπαν, "ίσως είμαστε κάπως σαν μια diminuita… Ένα άκουσμα ούτε χαρούμενο, ούτε λυπημένο, αλλά κάτι διαφορετικό, με δικό του ήχο, ικανό να προσαρμόζεται και να ταιριάζει παντού. Η ευελιξία αυτής της συγχορδίας είναι τέτοια που με τρεις θέσεις  καλύπτει όλες τις τονικότητες." Έτσι, και η μουσική των Diminuita είναι κάτι ενδιάμεσο. Είναι "ευέλικτη" και μπορεί να προσαρμόζεται και να ταιριάζει παντού. 

Στη μουσική τους χρησιμοποιούν κιθάρες και κοντραμπάσο. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν χρησιμοποιούν στίχους. Θεωρούν ότι η μουσική είναι παγκόσμια. Κάθε μελωδία προκαλεί στον ακροατή της συγκεκριμένα συναισθήματα, τα οποία μπορεί να αλλάξουν στην επόμενη ακρόαση. Για τους Diminuita, ο στίχος είναι περιοριστικός, γιατί ο ακροατής πρέπει να γνωρίζει τη γλώσσα και γιατί ουσιαστικά ο στιχουργός υπαγορεύει στον ακροατή συναισθήματα. "Επίσης, ο στίχος κάνει ένα τραγούδι να διαρκεί λιγότερο στο χρόνο. Για παράδειγμα, όταν ακούω ρεμπέτικα, μου αρέσει η μουσική και γοητεύομαι από την παλιά ηχογράφηση, όμως ο στίχος πολύ σπάνια με εκφράζει. Πώς να γίνει, άλλωστε; Μιλάει για κάτι μακρινό για μένα, για κάτι που δε γνωρίζω και δεν πρόκειται να μάθω, αφού ζω τόσα χρόνια μετά. Ή όταν ακούω μουσική από την Κούβα, απολαμβάνω τη μουσική, αλλά δεν καταλαβαίνω ισπανικά. Αυτό που μου μένει είναι η μελωδία." Μια από τις μελωδίες των Diminuita είναι το Bonjour!

Οι Diminuita έχουν διασκευάσει από Bach μέχρι Χιώτη (όπως το Εσύ είσαι η αιτία που υποφέρω)! Καταφέρνουν στις διασκευές τους να δώσουν ένα χαρακτήρα jazz swing, που τις κάνει πολύ ξεχωριστές. "Όταν ασχοληθήκαμε με τη jazz manouche, αποφασίσαμε να παίξουμε ρεμπέτικα που παίχτηκαν κυρίως με κιθάρες. Ουσιαστικά δεν είχαμε στόχο να τα διασκευάσουμε, αλλά μέσα στη ροή, μπορεί να πέρασε και μια μυρωδιά jazz manouche… Σε κάποια τελικά πιστεύω πως ταιριάζει πολύ!", μου λέει ο Γιώργος. Άλλωστε, αγαπούν το ρεμπέτικο, με το οποίο οι δύο από αυτούς έχουν ασχοληθεί για περίπου είκοσι χρόνια.  

Εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 2007, παίζοντας jazz manouche, επηρεασμένοι από τον ήχο των εκπροσώπων του είδους, Django Reinhardt και Stephane Grapelli. H jazz manouche, γνωστή και ως gypsy jazz, μοιάζει με μια ανάμειξη jazz με swing στοιχεία, καθώς βασίζεται κυρίως στα έγχορδα. Ο ήχος των εγχόρδων είναι αυτός που διαφοροποιεί το κοινό swing από την jazz manouche, αφού στην τελευταία χρησιμοποιούνται κιθάρες, βιολί και κοντραμπάσο (κάποιες φορές και κλαρινέτο). Στο κομμάτι 5/4 για παράδειγμα, είναι προφανής η ιδιαιτερότητα που δίνουν τα έγχορδα στη μουσική τους. Μέχρι σήμερα έχουν εμφανιστεί σε πολλές σκηνές και φεστιβάλ, όχι μόνο της Αθήνας, αλλά και άλλων μεγάλων πόλεων, καθώς και στο εξωτερικό (Βέλγιο, Ολλανδία).

Για αυτό το λόγο, ταξιδεύουν πολύ συχνά για συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδας και αυτές είναι από τις καλύτερες εμπειρίες της μπάντας. Ταξιδεύοντας, περνούν μέρες μαζί και έχουν την ευκαιρία να γνωρίζουν καινούριους ανθρώπους, σε διαφορετικές πόλεις κάθε βράδυ. Ο Γιώργος θυμάται ένα βράδυ στη Λιέγη του Βελγίου, που γνώρισε ένα ζευγάρι, το οποίο έιχε ταξιδέψει από τις Βρυξέλλες, μόνο για τους ακούσουν.

Στα live τους το κοινό τυχαίνει κάποιες φορές να είναι διστακτικό, λόγω της απουσίας του τραγουδιού. Αυτό όμως, έχει περιοριστεί τον τελευταίο καιρό. Τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη, ένα βράδυ που τους είχα δει live, ένα ζευγάρι είχε σηκωθεί να χορέψει swing. "Ο χορός είναι κάτι πάρα πολύ ωραίο όταν συμβαίνει. Είναι η χρυσή τομή που γεφυρώνει ορχήστρα και ακροατές. Άλλωστε, η εποχή του swing στη jazz είναι εποχή χορού. Βέβαια θα πρέπει να πω πως οι συνθέσεις μας απλώνονται και πιο πέρα από το swing. Λογικό, νομίζω… Δεν ζούμε πια στο `35.."

Τον επόμενο μήνα, το cd τους θα κλείσει ένα χρόνο από την κυκλοφορία του. Το a-rythmology, περιλαμβάνει οχτώ πρωτότυπες συνθέσεις του Γιώργου Παπαδογιάννη και δύο διασκευές πάνω σε θέματα του J.S.Bach και του M.Ravel. Όμως, δεν πρόκειται να το βρείτε στα δισκοπωλεία! Οι Diminuita πιστεύουν πως θα ήταν πολύ δύσκολο να προωθηθεί με το συνήθη τρόπο η μουσική τους. "Η διαδικασία διανομής των cd θα ανέβαζε την τιμή, κάτι που δε θέλαμε με τίποτα." Από την άλλη, για ένα manager δε θα είχε εμπορικό ενδιαφέρον μια jazz μπάντα χωρίς φωνή. "Δεν υπάρχουν χώροι, δεν υπάρχει κοινό… Γενικά δηλαδή, δεν τον ενδιαφέρεις!" Έτσι, οι Diminuita χειρίζονται μόνοι τους τα ζητήματα προώθησης της μπάντας τους. Για να αποκτήσει κάποιος το cd, πρέπει να επικοινωνήσει με την ίδια τη μπάντα (στη διεύθυνση!) και να το παραγγείλει. Βέβαια, αυτό προσδίδει έναν πιο ξεχωριστό χαρακτήρα στη μπάντα. "Έχω καταλάβει πως ο κόσμος νιώθει πιο ωραία, αν ξέρει πως ένα σχήμα κινείται με αυτόν τον τρόπο. Λογικό, έτσι; Άσε  που έρχεσαι πιο κοντά πολύ πιο εύκολα! Είναι πολύ ωραίο εμείς να ξέρουμε ποιοί είναι αυτοί που ακούνε τη μουσική μας κι αυτοί να ξέρουν ποιοι είμαστε εμείς! Να πούμε δυο κουβέντες, να γνωριστούμε…"

Το εξώφυλλο του arhytmology
Αυτό τον καιρό προετοιμάζονται για τις επόμενες εμφανίσεις τους. Την εβδομάδα του Πάσχα (17-20 Απριλίου) θα βρίσκονται στην Κρήτη (πληροφορίες εδώ), ενώ στις αρχές Μαίου θα πάρουν μέρος στο φεστιβάλ Django@Liberchies, στο Βέλγιο και στη συνέχεια θα εμφανιστούν και στην Αγγλία. Για το καλοκαίρι έχουν ήδη προγραμματισμένες εμφανίσεις στην Αθήνα και στο Mani-Sonnenlink Festival. Έτσι, συνεχίζουν να κάνουν αυτό που απολαμβάνουν. Ταξιδεύουν και παίζουν μουσική!


               

2 σχόλια:

  1. Κι άλλη συνέντευξη! Αυτό θα πει σοβαρή έρευνα.. Keep going! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τους Diminuita τους πρωτοάκουσα πριν από κανα 2 χρόνια. Σε μια ταβέρνα με παρεούλα να παίζουν τη μια ρεμπέτικα και την άλλη swing. Από τότε έχω πάει σε 3 live τους και τα έχω καταχαρεί.

    Φιλιά από την Πάτρα,
    Ιωάννα

    ΥΓ: Δεν ήξερα τι πάει να πει diminuita!

    ΑπάντησηΔιαγραφή